Leírás
Egy hagyományos, különleges terméket szeretnénk kínálni Önöknek:
A húzott házi rétest.
Tradicionális kézzel húzott házi rétes, amelyet már 1852-ben a dunaföldvári vőfélykönyv földvári lakodalmi ételként említ.
Réteseinket kézzel húzzuk, minőségi alapanyagok felhasználásával. Mindent frissen készítünk.
Kis történelem: A magyar rétes szó a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Régen a rétes töltelék nélküli, sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt sütemény volt. A töltött változat a 17. századtól ismert. A rétes a 18. századtól terjedt el a Habsburg Birodalomban. Az első írásos rétesrecept 1696-ból származik, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik. A 18. századtól a rétestésztát az asztalon kézzel húzták hártyavékonyra, tölteléket tettek rá, és az abrosz felemelgetésével irányítva göngyölték a tésztát a töltelék köré. Kerek tepsiben, vagy csigavonalban sütötték ki az ún. parasztrétest. 1794-ben egy keceli asszony vitt ilyet egy gyermekágyas asszonynak. Paszitára (keresztelőre) sütése a 20. század elejéig szokás. Hártyaszerűen vékony rétes Makón, Heves megyében és Dunaföldváron is ismert. Hódmezővásárhelyen 1868-ban új esztendei rétessel köszöntötték a béreseket, cselédeket. A töltelék-változatok, jellemzően, egyes vidékekhez köthetők.
Réteseink alapanyagait nagy körültekintéssel választjuk ki, nagy figyelmet fordítva a minőségre. A húzott technikát folyamatosan fejlesztjük, ízenként is eltérően alkalmazva azt a legjobb íz, látvány elérése végett. A rétes receptek igazi, hagyományos, tradicionális receptek. A Dunaföldváron megjelent rétes húzási technikát és ízvilágot követjük.



